vrijdag 11 september 2009

'Gynaecoloog mag niet meer werken'

Een gynaecoloog van het Westfriesgasthuis in Hoorn mag geen patiënten meer behandelen zolang er een onderzoek loopt naar het handelen van de arts. Daarvoor heeft directeur Atie Schipaanboord van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) vrijdag gepleit. De NPCF is de koepel van patiëntenorganisaties.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoekt vier verdachte sterfgevallen van baby's op de afdeling verloskunde, zo werd donderdag en vrijdag bekend.

Zo overleed een baby van twee dagen oud in mei nadat medewerkers van de afdeling volgens een onafhankelijk onderzoeksrapport fout op fout hadden gestapeld bij de behandeling. Oorzaken waren onder meer ruzie en slechte communicatie tussen de behandelend gynaecoloog en de verloskundige. De verloskundige zit ziek thuis, maar de gynaecoloog werkt gewoon door. De NPCF vindt dat “heel raar”.

“Het is ook niet goed voor het vertrouwen dat patiënten in het ziekenhuis kunnen stellen”, vindt directeur Schipaanboord. “Dat wordt nog verder ondermijnd als het ziekenhuis het signaal afgeeft dat de arts gewoon door mag gaan.”

Ook de Orde van Medisch Specialisten, de koepelorgansatie van specialisten, zegt zich voor te kunnen stellen dat het beter zou zijn als de gynaecoloog voorlopig niet op zijn werk verscheen. “Ik ken de zaak niet heel goed, maar ieder weldenkend mens zou zeggen tegen die arts: blijf thuis”, aldus de woordvoerster. Ze vindt, net al de NPCF, dat het aanblijven van de gynaecoloog geen goed signaal is in de richting van de patiënten van het ziekenhuis. “Je kunt je afvragen of dit helpt om de ongerustheid bij mensen weg te nemen.”

Volgens een woordvoerster van het ziekenhuis is de gynaecoloog als arts weliswaar eindverantwoordelijk voor de medische zorg op de afdeling, maar geldt de persoon niet als hoofdverdachte. Op de afdeling hebben volgens haar meer medewerkers fouten gemaakt. Daarbij heeft de arts de afgelopen jaren, naar de mening van het ziekenhuis, goed gefunctioneerd.

Volgens Schipaanboord moeten raden van bestuur van ziekenhuizen, zeg maar de directies, veel meer greep krijgen op de medisch specialisten en de manier waarop die hun afdelingen laten functioneren. “Keer op keer gaat het fout. Het speelt al jaren. Wie voor wat verantwoordelijk is, moet veel duidelijker worden vastgelegd.”

De Orde van Medisch Specialisten brengt daartegenin dat er de laatste jaren veel maatregelen zijn genomen om het funtioneren van specialisten te verbeteren. Er ligt bijvoorbeeld een voorstel om de rapportages van zogenoemde visitatiecommissies, dat zijn groepjes artsen die het functioneren van collega's beoordelen, verplicht aan de raad van bestuur aan te bieden. Ook zouden artsen uiteindelijk hun bevoegdheid moeten kunnen verliezen als ze keer op keer slechte beoordelingen krijgen.

Plaats op NuJij Voeg dit artikel toe aan MSN Reporter Voeg toe aan Blig

Geen opmerkingen:

Een reactie posten