Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam komt voor twee maanden onder verscherpt toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Inspecteurs gaan het ziekenhuis de komende weken op de huid zitten om te checken of Maasstad doet wat het moet doen om verspreiding van de gewraakte Klebsiella pneumonia bacterie –waar het ziekenhuis al maanden mee kampt- te voorkomen.
Het verscherpte toezicht werd gisteren aangekondigd, nadat 's ochtends via de media vier nieuwe sterfgevallen in het Maasstad Ziekenhuis naar buiten waren gekomen. Het ziekenhuis had verzuimd de inspectie van deze sterfgevallen op de hoogte te stellen. Overigens is van een van de vier betrokken patiënten nog niet zeker of deze besmet was met de Klebsiellabacterie, aldus de inspectie. Eerder kwam naar buiten dat er 21 besmette mensen zijn overleden.
De inspectie vindt een opnamestop vooralsnog niet nodig, omdat er geen bewezen nieuwe besmettingsgevallen zijn. Volgens de inspectie schort in het ziekenhuis aan de samenwerking tussen de deskundigen (arts-microbiologen en ziekenhuishygiënisten) die de verspreiding van de bacterie moeten voorkomen. Zij geven soms tegenstrijdige adviezen, bijvoorbeeld over het isoleren van besmette patiënten.
Die samenwerking moet snel worden verbeterd en het ziekenhuis moet een externe supervisor aanstellen die erop toeziet dat een en ander naar behoren wordt uitgevoerd. Deze onafhankelijke arts-microbioloog hakt knopen door als dat nodig is, zei een woordvoerder van de inspectie in een toelichting.
Los van het verscherpt toezicht doet de inspectie een onderzoek naar de gang van zaken sinds de dienst eind mei van dit jaar op de hoogte werd gesteld van de aanwezigheid van de gevaarlijke bacterie. Dat onderzoek moet onder meer uitwijzen of het ziekenhuis zowel intern als extern tijdig alarm heeft geslagen en voortvarend aan de slag ging om verspreiding van de bacterie te voorkomen.
In Mei was de uitbraak al ca. 7 maanden aan de gang, zonder dat het ziekenhuis gericht onderzoek deed. Omdat het Maasstad Ziekenhuis veel patiënten doorverwijst, is het onduidelijk hoeveel mensen de bacterie hebben meegenomen naar andere ziekenhuizen. De uitbraak werd ontdekt toen het Slotervaart Ziekenhuis in Amsterdam bij een doorgestuurde patiënt de resistente bacterie constateerde. De bacterie in het Maasstad Ziekenhuis maakt een eiwit aan dat de bacterie resistent maakt voor de zwaarste categorie antibiotica, de carbepenemen.
Bestuursvoorzitter Paul Smits kwam woensdag ook onder vuur te liggen van PVV-leider Geert Wilders, nadat duidelijk was geworden dat de topman van het Maasstad Ziekenhuis van alle ziekenhuisbestuurders het meest verdient (bijna 400.000 euro in 2010). Wilders wil dat minister Edith Schippers (Volksgezondheid) Smits op “zijn veel te hoge beloning” aanspreekt.
In September 2011 kwam er een einde aan het toezicht
Geen opmerkingen:
Een reactie posten