Het Rotterdamse verpleeghuis Smeetsland heeft in 2005 een 81-jarige bewoner slecht verzorgd en fout op fout gestapeld, waardoor de man zeer waarschijnlijk is overleden. Dat heeft forensisch arts Selma Eikelenboom vrijdag gesteld voor de rechtbank in Rotterdam.
De bejaarde man werd in de zomer van 2005 dood naast zijn bed gevonden, hangend in een band waarmee hij eerder door verplegend personeel was vastgebonden.
Het personeel vond de zwaar demente man agressief en gedragsgestoord en bond hem daarom 's nachts vast in zijn bed. Volgens de forensisch arts was dat helemaal verkeerd. Op basis van rapportages denkt ze dat de patiënt blaasontsteking had, daarom veel pijn had, en daarom zo lastig was.
Als de arts van het verpleeghuis de patiënt lichamelijk had onderzocht en de dossiers over hem goed had gelezen, hadden de klachten van de man vrij eenvoudig verholpen kunnen worden. Het was dan, naar haar mening, niet nodig geweest hem vast te binden.
Dat vastbinden gebeurde volgens haar ook nog eens verkeerd. Als klap op de vuurpijl koos het personeel er bovendien voor om geen hekken rond het bed van de patiënt te plaatsen, hoewel dat wel moet.
De medewerkers maakten 's nachts drie keer een ronde langs de bedden om te kijken of alles goed ging met de patiënten. Volgens Eikelenboom was dat veel te weinig.
De patiënt, die een slechte conditie had en bijna niet at en dronk, had volgens haar constant iemand naast zijn bed moeten hebben.
De grote vraag tijdens de rechtszaak is waaraan de man precies is overleden. Heeft hij als hartpatiënt bijvoorbeeld een infarct gekregen, kreeg hij het daardoor benauwd en heeft hij toen met alle kracht, net voordat hij stierf, geprobeerd zijn bed te verlaten, zoals het verpleeghuis denkt.
Of probeerde de onrustige man een eind te maken aan zijn gevangenschap, kwam hij daarbij klem te zitten en is hij gestikt, zoals het Nederlands Forensisch Instituut als mogelijkheid noemt.
Het Openbaar Ministerie verwijt de stichting De Stromen Opmaat Groep, waartoe het verpleeghuis behoort, dood door schuld. De organisatie had het personeel volgens justitie beter moeten opleiden en begeleiden in het omgaan met de zogenoemde Zweedse
band. Die band wordt gebruikt om patiënten in hun bed vast te binden. Rechter J. van der Groen wil op een volgende zitting van medewerkers horen hoe zij zijn geïnstrueerd over het gebruik van de band.
De familie van de overleden patiënt eist dat het verpleeghuis de begrafenis betaalt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten