TV-producent Eyeworks kon via 35 op afstand bedienbare camera's meeluisteren en meekijken naar behandelingen en gesprekken van de patiënten. Vaak werd naderhand pas om toestemming gevraagd.
Een vader vertelde in Nieuwsuur hoe hij urenlang bij zijn minderjarige dochter op de spoedeisende hulp verbleef en dat hun later pas werd verteld dat alles was gefilmd.
Eyeworks filmde onder meer het vertrouwelijke gesprek tussen zijn dochter en een kinderarts, waar de vader op verzoek van de arts niet bij aanwezig was.
Het VU Medisch Centrum heeft inmiddels gereageerd (inmiddels dode link) en legt uit waarom zij de keuze hebben gemaakt om Eyeworks te laten filmen.
Dat patiënten en verpleegkundigen daar misschien niet zo'n behoefte aan hebben zal wel niet in de 'opnheid' van de VU passen.VUmc wil open zijn over wat er gebeurt in het ziekenhuis en nu in het bijzonder op zijn spoedeisende hulp. Er is veel behoefte aan informatie over zorg en gezondheid. VUmc vindt het belangrijk te laten zien hoe de zorg wordt verleend. Veel medewerkers van VUmc, verpleegkundigen, artsen, arts-assistenten, laten graag zien dat zij een mooi beroep uitoefenen en hoe zij iedere dag bijdragen aan de zorg.
Ook het KNMG –de landelijke artsenfederatie- stelt dat het ziekenhuis fout is. In een richtlijn uit 2010 staat dat een patiënt vooraf toestemming moet geven voor tv-opnames. „Er mogen dus geen opnamen gemaakt worden van patiënten die niet in staat zijn om toestemming te geven”, aldus de richtlijn.
Het VUmc liet weten dat in een beperkt aantal gevallen “de zorg voor de patiënt voor ging” en pas achteraf toestemming werd gevraagd(!)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten