vrijdag 13 april 2012

Inspectie Gezondheidszorg negeerde waarschuwingen inplantaten

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) kreeg vóór 2010 al 47 meldingen over problemen met PIP- borstimplantaten. Maar de toezichthouder deed helemaal niets met die meldingen

Pas in 2010 verbood de IGZ de handel in en het implanteren van borstimplantaten van het Franse merk Poly Implant Protheses. Dat was pas nadat de Franse autoriteiten problemen met het merk hadden gemeld.

Uit meldingen ontvangen vóór 2010 over problemen met PIP-borstsiliconenimplantaten blijkt dat de IGZ van 2002 tot en met 2008 47 probleemmeldingen kreeg, over in totaal 77 implantaten.
Alle meldingen zijn gedaan door de firma Rofil, de importeur van PIP in Nederland. Alle meldingen betroffen 'productfalen'. Volgens IGZ had Rofil veel meer problemen moeten melden, dan het relatief lage aantal van 47. Lees hier de volledige reactie van de inspectie.
Ook de importeur van Rofil heeft gereageerd. Het ging meestal om het stukgaan van protheses, aldus Rob Schreuder, de toenmalige directeur van de importeur Rofil. Hij reageert hiermee voor het eerst op het PIP-schandaal.
Ook het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam heeft in 2009 al problemen met PIP-implantaten bij de IGZ  aangekaart. Een plastisch chirurg van dit ziekenhuis heeft tegen een inspecteur gezegd dat hij veel scheurende implantaten zag van het merk Rofil. Ook deze melding was voor de IGZ geen aanleiding om nader onderzoek te doen.
Plaats op NuJij Voeg dit artikel toe aan MSN Reporter Voeg toe aan Blig

Geen opmerkingen:

Een reactie posten