zaterdag 28 april 2012

Ziekenhuizen verzwijgen verdachte sterfgevallen

Ziekenhuizen zouden honderden verdachte sterfgevallen verzwijgen. Dit blijkt uit een onderzoek van RTL4.

Bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zijn in 2009 243 overlijdensgevallen gemeld waarbij vermoedelijk een medische fout is gemaakt. Maar volgens deskundigen overlijden jaarlijks zo'n 1960 patiënten door fouten en worden dus zeker 1700 sterfgevallen niet gemeld.

Ziekenhuizen zijn wettelijk verplicht een melding te doen bij het vermoeden van een medische fout. Uit de lijsten met meldingen van verdachte sterfgevallen die RTL Nieuws opvroeg bij de IGZ blijkt dat er een ondermelding is.

Zorgverleners zouden zwijgen omdat ze bang zijn het Openbaar Ministerie of de tuchtrechter achter zich aan te krijgen zegt Jan Klein, hoogleraar patiëntveiligheid aan de Erasmus Universiteit. Volgens de hoogleraar speelt ook mee dat ziekenhuizen te weinig onderzoek doen bij overlijdensgevallen en de fouten dus over het hoofd zien. “De medische dossiers zijn vaak niet volledig. En een patiënt heeft vaak meerdere aandoeningen en dus meerdere artsen. En dan ontbreekt het vaak aan regie en niemand ziet dan wat er precies fout gaat.”

Van de 243 fouten wordt 60% gemaakt bij baby’s (29) en 65-plussers (120), beide risicogroepen. “29 baby’s dood door medische fouten is te veel”, zegt hoogleraar verloskunde Jan van Lith. “Er valt nog veel te verbeteren op het gebied van communicatie tussen artsen en verloskundige en het inschatten van levensbedreigende situaties.”

Het duurde 2,5 jaar voordat RTL de gegevens van de zorginspectie over verdachte sterfgevallen kreeg. Nog lang niet alles zou boven tafel zijn.

De IGZ pleit voor een cultuurverandering in de ziekenhuizen. De VVD eist opheldering van minister Edith Schippers van Volksgezondheid.

Plaats op NuJij Voeg dit artikel toe aan MSN Reporter Voeg toe aan Blig

Geen opmerkingen:

Een reactie posten