vrijdag 16 oktober 2009

Meisje (14) bezwijkt aan griep

De Mexicaanse griep heeft afgelopen week twee levens geëist, onder wie de 14-jarig Hanna Scheffer uit Haarlem die gezond was voor ze ziek werd. Het is voor het eerst dat in Nederland iemand is overleden aan het H1N1-virus, zonder dat deze persoon al een andere ernstige ziekte onder de leden had. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vandaag bekendgemaakt.

De afgelopen week overleed ook een 40-jarige man met de Mexicaanse griep. Hij was al enige tijd ernstig ziek. Het aantal mensen in ons land dat aan deze griep is overleden, is hiermee opgelopen tot zes.

Volgens het RIVM komt het in andere landen ook voor dat gezonde mensen aan de gevolgen van de Mexicaanse griep overlijden. “Net zoals dat bij een normale griep in Nederland ook kan gebeuren”, zei een woordvoerder van het instituut.

De woordvoerder kon niets zeggen over het verloop van de ziekte bij het 14-jarige meisje. Het RIVM is erg terughoudend met het geven van informatie over individuele gevallen.

In Nederland is nu officieel sprake van een griepepidemie. Het gaat volgens het RIVM om een lichte epidemie. Deze week zijn er tien mensen met de Mexicaanse griep opgenomen in het ziekenhuis. In totaal stierven er in Nederland zes mensen aan de gevolgen van het virus. Volgens het RIVM zijn er in totaal 205 patiënten opgenomen in het ziekenhuis, van hen had 61 procent een onderliggende medische kwaal.

Volgens het gezondheidsinstituut Nivel is er sprake van een officiële griepepidemie omdat huisartsen twee weken achter elkaar meer dan 55 patiënten op elke 100.000 Nederlanders met griepklachten telden. In de week van 5 tot en met 11 oktober turfden de huisartsen 69 per 100.000 mensen met griep. Een week later was dat weer het geval. Het RIVM scherpt zijn beleid niet aan nu er een officiële epidemie van de Mexicaanse griep heerst. “Wij nemen ook geen andere maatregelen”, aldus een woordvoerder.

Plaats op NuJij Voeg dit artikel toe aan MSN Reporter Voeg toe aan Blig

Geen opmerkingen:

Een reactie posten