maandag 12 oktober 2009

Nieuw medicijn voorkomt bloedklonteren na dotteren

Een nieuwe medicijnbehandeling gericht tegen het klonteren van bloedplaatjes kan nieuwe infarcten bij eerder gedotterde hartpatiënten voorkomen.

    De therapie zou duizenden mensen het leven kunnen redden. Het ministerie van Volksgezondheid heeft het betreffende geneesmiddel, Efient® (stofnaam 'prasugrel'), inmiddels tot het basispakket toegelaten.

    Nederlandse cardiologen van verschillende universiteitsziekenhuizen spreken van een flinke stap voorwaarts in de behandeling van een zeer grote groep patiënten met een acuut gevaar voor verstoppingen van de kransslagaders van het hart door bloedproppen. Dit ziektebeeld, dat het 'acuut coronair syndroom' (ACS) wordt genoemd, omvat onder meer hartinfarcten en een instabiele pijn op de borst, ofwel 'angina pectoris'. Het nieuwe middel zorgt ervoor dat bloedplaatjes niet kleven en ook geen proppen gaan vormen.

    Elk jaar worden alleen al in Nederland ongeveer 40.000 mensen gedotterd ten gevolge van dichtslibbende hartkransvaten.

    Bloedpropblokkades behoren tot een van de meest voorkomende doodsoorzaken in de EU. Deze vorm van hartlijden is een belangrijk gevolg van aderverkalking, waarbij vaten die het hart voorzien van zuurstof verstopt raken door bloedplaatjes die proppen vormen. Als zo'n prop naar de hersenvaten schiet kan een herseninfarct ontstaan, naar het hart leidt dit dikwijls tot een hartaanval. Patiënten met het ACS-syndroom die hun eerste hartaanval hebben overleefd en al zijn gedotterd, hebben een hoger risico op nog een infarct.

    De nieuwe therapie van de geneesmiddelenproducenten Lilly Nederland en Daiichy Sankyo resulteert in veel minder hartaanvallen na een dotterbehandeling.

    Plaats op NuJij Voeg dit artikel toe aan MSN Reporter Voeg toe aan Blig

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten