zaterdag 18 april 2009

Al langer problemen in Ziekenhuis Emmen

In het Scheper Ziekenhuis in Emmen was het al langer een chaos op de afdeling voor maagverkleiningsoperaties. Dat blijkt volgens RTL Nieuws na onderzoek onder patiënten, familieleden van patiënten, medische bronnen en zorgverzekeraars.

In het ziekenhuis hebben zich de afgelopen tijd ten minste vijf calamiteiten voorgedaan na maagverkleiningen, zo meldde de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) donderdag.

Drie sterfgevallen zijn gemeld bij de IGZ. Hierbij bestond het vermoeden dat het overlijden een direct gevolg was van de geleverde zorg.

Het Scheper Ziekenhuis kondigde woensdag aan alle maagoperaties op te schorten naar aanleiding van een aantal onlangs uitgevoerde ingrepen. De chirurg die de operaties uitvoerde, Nick Reijnen, zit thuis.

De problemen speelden vermoedelijk echter al langer, meldt RTL. Zo stelt zorgverzekeraar Achmea de afgelopen maanden verschillende telefoontjes te hebben gehad van patiënten die op het punt stonden een operatie te ondergaan.

De patiënten maakten zich zorgen over de gang van zaken in het ziekenhuis. De zorgen betroffen vooral de afdeling diëtiek, waar patiënten voorafgaand aan een operatie onder begeleiding een streng dieet moeten volgen. Patiënten werden volgens Achmea niet of verkeerd ingepland.

Tientallen patiënten van de omstreden chirurg zeggen daarnaast dat de communicatie tussen het medisch personeel en naar de patiënten toe zowel tijdens het voortraject als in de periode na de operatie niet in orde was.

Zo werd de patiënten niet duidelijk gemaakt wat de risico's waren van hun operatie. Ook bestond vaak onenigheid tussen artsen over bijvoorbeeld de vraag of op een scan wel of geen lek in de maag te zien was. Tenminste twee patiënten hebben inmiddels een advocaat in de arm genomen.

Kamerleden willen dat de IGZ een onderzoek instelt. Momenteel is het ziekenhuis bezig met een intern onderzoek, waarvan de resultaten over twee tot drie maanden worden verwacht.

Onderzocht wordt onder meer hoeveel patiënten die een maagverkleining moesten ondergaan in Emmen zijn overleden door slechte zorg. Als het onderzoek klaar is, rapporteert het ziekenhuis aan de IGZ.

Die bepaalt vervolgens of verdere actie nodig is. Zij kan besluiten tot een eigen onderzoek, het toezicht verscherpen en in het uiterste geval bevelen dat er in Emmen geen maagoperaties meer mogen worden uitgevoerd.

CDA-Kamerlid Janneke Schermers vindt dat de inspectie nu zelf al een onderzoek moet starten. "Hier is zoveel aan de hand, dat ik echt denk dat de inspectie zelf onderzoek moet doen."

Een maagverkleining geldt als een complexe ingreep waarbij een reële kans op overlijden bestaat. Vaak treden er ernstige complicaties op, soms met fatale afloop. De operatie wordt uitgevoerd bij mensen met extreem overgewicht.

Plaats op NuJij Voeg dit artikel toe aan MSN Reporter Voeg toe aan Blig

Geen opmerkingen:

Een reactie posten