maandag 6 april 2009

Radboud Ziekenhuis boos over lekken sterftecijfers

De leiding van het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen, bij monde van bestuursvoorzitter Emile Lohman, is kwaad over het lekken van sterftecijfers op de kinderhartafdeling van het ziekenhuis.

Het televisieprogramma Zembla besteedde zondag aandacht aan de sterfte op de kinderhartafdeling in Nijmegen.

Uit de cijfers blijkt dat er op de kinderhartafdeling van het Nijmeegse UMC sprake is van een hoger sterftecijfer dan gebruikelijk. Volgens het ziekenhuis kloppen de cijfers wel, maar kunnen er geen conclusies aan worden verbonden.

De cijfers zijn afkomstig uit de database van de Europese Vereniging van Thoraxchirurgen (EACTS). In die database staan onder meer de sterftecijfers op hartafdelingen van Europese ziekenhuizen.

De informatie is echter verre van compleet omdat de database nog in aanbouw is en ze zijn daarom niet te vergelijken met de cijfers van andere ziekenhuizen, stelt het UMC.

Het UMC overweegt juridische stappen tegen het lekken van de cijfers, maar het is nog onduidelijk hoe de gegevens op straat zijn beland.

Het UMC sloot de afdeling eind vorig jaar vijf weken en hield de werkwijze uitgebreid tegen het licht. Volgens het universitaire ziekenhuis viel de sterfte op de afdeling hoger uit, omdat er meer risicovolle operaties werden uitgevoerd bij onder meer te vroeg geboren baby's.

Het ziekenhuis wijzigde onder meer de protocollen. De afdeling is nu weer volop in bedrijf. Het UMC stuurde verontruste ouders vorige week een brief om uitleg over de cijfers te geven.

In 2006 lag het hartcentrum voor volwassenen van het Nijmeegse ziekenhuis al eens maanden stil. Ook toen was er sprake van een hoger dan normaal sterfecijfer.

Plaats op NuJij Voeg dit artikel toe aan MSN Reporter Voeg toe aan Blig

Geen opmerkingen:

Een reactie posten