donderdag 9 juli 2009

Dokter nalatig bij sterfgeval

Rock G., de in opspraak geraakte 'borstendokter',  is al eerder gemaand om zijn werkzaamheden stop te zetten. Het ging toen om een sterfgeval.

Het betrof een zaak  uit de tijd dat hij nog als gynaecoloog werkzaam was in het Holy Ziekenhuis in Vlaardingen.

In het jaar 2000 overleed een van zijn patiënten. De vrouw, die in verwachting was, liep een ernstige zwangerschapsvergiftiging op. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) maakte de zaak aanhangig bij het Medisch Tuchtcollege. G. was volgens de dienst nalatig geweest, wat een grote rol heeft gespeeld bij het overlijden van de zwangere vrouw.

Het Medisch Tuchtcollege oordeelde dat er inderdaad iets niet in de haak was. De arts werd voor een half jaar geschorst, wat in Nederland gezien kan worden als een behoorlijk zware straf. Volgens G. lag de zaak erg ingewikkeld. "Er ging van alles fout", zegt zijn woordvoerder. "De anesthesie was bijvoorbeeld ook niet op orde. Opvallend is dat de inspecteur die naar het Tuchtcollege stapte, ook de inspecteur is die onlangs G.'s kliniek in Den Haag heeft gesloten. Er speelt hier wellicht meer dan je in eerste instantie denkt." aldus Rock G.

G. ligt momenteel onder vuur, omdat ten minste tachtig vrouwen bij de politie aangifte tegen hem hebben gedaan. Zij menen verminkt te zijn door de gynaecoloog die in Den Haag een privékliniek bezit voor plastische chirurgie. De vrouwen hebben hun borsten door de arts laten vergroten.

De IGZ heeft het instituut op vrijdag 26 juni gesloten. Inspecteurs vonden vele gebreken, waaronder borstimplantaten die niet steriel werden bewaard en medicijnen die over de datum waren. Ook hanteerde de arts snijtechnieken die in Nederland niet gebruikelijk zijn.

Minister Ab Klink (Volksgezondheid) zal uiteindelijk het oordeel vellen of de CityKliniek van G. ooit nog open mag. Volgens de IGZ zou de arts zijn werkzaamheden kunnen hervatten als hij kan aantonen dat de zorgwekkende zaken die in de kliniek zijn aangetroffen weer op orde zijn gebracht.

Plaats op NuJij Voeg dit artikel toe aan MSN Reporter Voeg toe aan Blig

Geen opmerkingen:

Een reactie posten