dinsdag 21 juli 2009

Terughoudend met rimpelvullers

In antwoord op vragen van de SP stelt minister Ab Klink (Volksgezondheid) vandaag dat privéklinieken rimpelvullers slechts terughoudend en onder strikte voorwaarden mogen gebruiken bij patiënten. Deze norm van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie hanteert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bij het toezicht op de klinieken.

Bij overtreding kan de inspectie optreden tegen de klinieken. De IGZ waarschuwt al jaren voor het gebruik van de rimpelvullers, die ernstige bijwerkingen kunnen hebben zoals littekenweefsel, pijnlijke knobbels of een verminderd gezichtsvermogen. Toch bleek dit voorjaar dat bijna de helft van de klinieken de behandeling nog aanbiedt.

Ook Klink zegt nu het geen goede zaak te vinden mensen met permanente rimpelvullers te behandelen. Maar een verplichte vergunning voor klinieken die de middelen gebruiken, zoals de SP had gevraagd, vindt hij niet nodig. In de ogen van de minister volstaan de wettelijk vastgelegde kwaliteitsregels voor goed toezicht.

Ook wilden de socialisten dat permanente rimpelvullers als geneesmiddelen te boek komen te staan. Dan gaan veel strengere eisen gelden voor registratie en veiligheid. Ook hier wil de minister niet aan. Hij vindt eerder dat de verkeerde toepassing van bepaalde middelen als rimpelvullers moet worden teruggedrongen.
Plaats op NuJij Voeg dit artikel toe aan MSN Reporter Voeg toe aan Blig

Geen opmerkingen:

Een reactie posten