donderdag 9 juli 2009

Ziekenhuis mag geen onderneming worden

Ziekenhuizen mogen van minister Ab Klink (Volksgezondheid) en staatssecretaris Jet Bussemaker geen commerciële ondernemingen worden. De invloed van aandeelhouders blijft beperkt, het bestuur en de toezichthouders hebben het laatste woord over bijvoorbeeld fusies en afstoten van belangrijke onderdelen van een ziekenhuis. Voor de uitkering van winst aan aandeelhouders gaan strikte voorwaarden gelden.

Klink  en  Bussemaker schreven dit vandaag aan de Tweede Kamer. Daarmee wordt hard op de rem getrapt wat betreft het commerciëler maken van de zorgsector. Van winstuitkering door ziekenhuizen, waarvan lange tijd sprake is geweest, wil het kabinet niet meer spreken. Kapitaalverstrekkers zouden alleen nog een 'resultaatafhankelijke vergoeding' kunnen krijgen.

Onder welke voorwaarden dat mogelijk wordt, is nog onderwerp van studie. Een door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) voorgesteld experiment met winstuitkering door ziekenhuizen is in ieder geval van de baan. Wanneer ziekenhuizen winst kunnen gaan uitkeren, blijkt ook niet uit de brief aan de Kamer. Maar in een interview met Het Financieele Dagblad stelt minister Klink dit vanaf 2011 mogelijk te willen maken.

Ziekenhuizen willen graag meer armslag om geld van buiten aan te trekken. Nu zijn ze daarvoor vooral afhankelijk van banken, maar die stellen zich terughoudend op, omdat met de invoering van de marktwerking de ziekenhuizen meer financiële risico's kunnen lopen. Daar komt nog eens bij dat de financiële crisis het voor ziekenhuizen lastiger en duurder maakt om geld te lenen.

Klink had de afgelopen weken ook te maken met verzet van coalitiepartner PvdA tegen te grote invloed van kapitaalverschaffers op ziekenhuizen. De sociaaldemocraten vinden dat eerst de problemen die zich nu voordoen op de kapitaalmarkt maar eens worden opgelost. Ook hebben ze er moeite mee dat aandeelhouders winst zouden kunnen opstrijken uit een activiteit die vanuit de zorgverzekering wordt bekostigd.

Klink en Bussemaker schrijven nu ook aan de Kamer dat aandeelhouders nooit leidend mogen zijn bij belangrijke besluiten over zaken waarbij iedere patiënt belang heeft, zoals de kwaliteit van de zorg, de toegankelijkheid en de betaalbaarheid.

Plaats op NuJij Voeg dit artikel toe aan MSN Reporter Voeg toe aan Blig

Geen opmerkingen:

Een reactie posten