Baarmoederhalskanker is relatief zeldzaam, maar het komt alleen voor na besmetting met HPV virus. Er bestaan mer dan honderd verschillende typen HPV virus en de meeste zijn onschuldig, or veroorzaken alleen wratjes aan de geslachtsdelen, maar er zijn er een paar die baarmoederhalskanker veroorzaken. Het gebruikte vaccin beschermt tegen twee typen van het virus, die samen verantwoordelijk zijn voor 70 procent van de ziektegevallen (Gardasil beschermt tegen de typen 6, 11, 16 en 18 van dit virus. Het vaccin Cervarix beschermd alleen voor de typen 16 en 18. De typen 16 en 18 zijn verantwoordelijk voor 70 procent van alle gevallen van baarmoederhalskanker. De typen 6 en 11 veroorzaken ruim 90 procent van alle genitale wratten). Omdat dit geen volledige zekerheid biedt, wordt benadrukt dat vrouwen ook moeten blijven meedoen aan het bevolkingsonderzoek, het zogeheten uitstrijkje.
Omdat de vaccinatie beschermt tot zo'n 70%, lijkt er reden te over om jonge meisjes te laten vaccineren. Desondanks is er veel te doen geweest over de vaccinatie. De bezwaren waren veelerlei. Van complotten om mensen alvast een RFID chip in te planten tot ongeloof over de werkzaamheid dan wel de veiligheid van het vaccin.
Het is dan ook niet vreemd dat sommige ouders twijfelen of zij hun dochter wel mee moeten laten doen. Je kunt je echter afvragen of die twijfel gegrond is, maar wellicht was er dezelfde tegenstand toen het pokkenvaccin of het tetanus vaccin werd geintroduceerd. Toch zijn er nu weinig ouders die hun kinderen niet mee laten doen aan het standaardvaccinatieprogramma en het is mede aan de vaccinatie te danken dat pokken eigenlijk volledig is uitgestorven.
Wat betreft de veiligheid en werkzaamheid kun je kort zijn: het middel is goedgekeurd door de daartoe bevoegde registratieautoriteiten die nieuwe geneesmiddelen beoordelen op veiligheid en werkzaamheid. Toch wordt er over veel andere nieuwe geneesmiddelen nooit ophef gemaakt dat ze niet veilig of werkzaam zouden zijn.
“Ja, maar de onderzoeken zijn allemaal gedaan door de fabrikant van het vaccin”. Dat zal in grote lijnen wel kloppen, maar ook hier is dat niet anders dan dat voor alle geneesmiddelen geldt. Om de effectiviteit en werkzaamheid van een geneesmiddel te beoordelen is er wettelijk geregelementeerd en verplicht onderzoek vereist. Het rijk heeft zelf weinig zin en gelegenheid om nieuwe geneesmidelen te testen, dus dat wordt overgelaten aan de geneesmiddelen industrie. Het klinisch onderzoek wordt gedaan door artsen die daarvoor betaald worden door de fabrikant. Ook dat klopt: Artsen hebben namelijk weinig zin om dat werk voor niets te doen en ook dat is voor het HPV vaccin niet anders dan voor andere geneesmiddelen.
“Het is nog een nieuw middel, moet ik dat wel aan mijn dochter geven voor het volledig uitgetest is?” Tja, dat hangt er vanaf wat 'volledig uitgetest' is. Ja het komt voor dat als een middel langer en door meer mensen is gebruikt dat zich dan een beter beeld vormt van de eventuele bijwerkingen. Dat kan dan gunstiger uitpakken en ongunstiger, maar ook hier is dat niet anders dan bij alle geneesmiddelen en uiteindelijk gaat het bij het HPV vaccin over 3 injecties, niet over het langdurig innemen van pillen tegen bijvoorbeeld ADHD. Bovendien, op wie moet dat dan 'verder uitgetest worden'? Op 'andere meisjes' misschien? Misschien eerst eens op meisjes in de 3e wereld?. Iedere ouder wil natuurlijk voor zijn eigen kind het beste en ja, laat ze maar testen op Afrika, Azie, Oost Europa, de buren desnoods, maar niet op mijn kind. Heel plausibel en begrijpelijk, maar in de tussentijd wordt uw dochter de heilzame werking van het vaccin onthouden en nogmaals, het gaat hier niet om een middel dat het stadium van testen op ratten net is ontgroeid, er is al klinisch onderzoek mee gedaan en de daartoe aangesteld autoriteiten vonden de veiligheid en werkzaamheid voldoende.
“Het is niet nodig want wij hebben in Nederland een goed screeningsprogramma op baarmoederhalskanker”. Dat hebben wij inderdaad, maar wij hebben ook goede controle op HIV en toch krijgen mensen dat. Een screeningsprogramma is nu eenmaal iets anders dan een preventieprogramma. Door de screening op afwijkingen aan de baarmoederhals wordt hopelijk kanker in een vroegstaium ontdekt en kan er hopelijk nog ingegrepen worden. Bij sommige vrouwen betekent dat gespannen afwachten omdat er 'onrustige cellen' zijn waargenomen, voor andere een conisatie en voor weer anderen een verwijdering van de gehele baarmoeder met lymfklieren, chemotherapie en bestraling. Ondanks dit 'goede' screeningsprogramma zijn er jaarlijks toch zo'n 700 nieuwe gevallen van baarmoederhalskanker en gaan er toch jaarlijks nog 250 vrouwen dood aan baarmoederhalskanker. Voorkomen is beter dan genezen.
“Christelijke meisjes hebben geen vaccinatie nodig” Deze bewering is gemaakt door professor Wolter Oosterhuis van de Erasmus MC/Daniel den Hoed in Rotterdam in het Nederlands Dagblad van zaterdag 7 maart. Volgens Oosterhuis is baarmoederhalskanker een vermijdbare ziekte. “Meisjes die een monogaam huwelijk aangaan en voor hun huwelijk daar ook naar leven hebben geen inenting nodig tegen baarmoedehalskanker.” Mogelijk, hetzelfde geldt voor HIV. Tenminste... als je partner niet met HIV of HPV is geïnfecteerd. Daarbij is het natuurlijk ook voor Christelijke ouders niet mogelijk om van te voren te weten hoe het seksuele gedrag van hun kinderen zal zijn. "Geen geilere meid dan een domineesdochter op kamers" hoorde ik in mijn studententijd vaak verkondigen. Het is hetzelfde soort kortzichtigheid om te denken dat je dochter niet ligt te wippen omdat 'sex voor het huwelijk een zonde' is. Uit cijfers uit Amerika blijkt bovendien al dat de in kerkelijke kringen populaire 'kuisheidscontracten' juist een nadelig effect hebben,uit onderzoek blijkt dat als meisjes bij seksuele voorlichting alleen het idee van onthouding wordt voorgelegd, zij later relatief vaak onveilige seks hebben. De meisjes verbreken de belofte trouwens bijna altijd en dan voelen zij zich nog schuldig ook. (Sexual Information and Education Council in New York).
Overigens zal op den duur het vaccin niet beperkt worden tot meisjes: Het virus – humaan papillomavirus – dat baarmoederhalskanker veroorzaakt, kan ook bijdragen aan kanker in mondholte, keel en anus en zal dus uiteindelijk ook aan jongens gegeven gaan worden.
Edwin ten Winkel
Geen opmerkingen:
Een reactie posten