donderdag 12 maart 2009

Kritiek op aanpak kankerbehandeling in Nederland

Wim Schellekens De inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ) heeft vandaag kritiek geuit op de zorg aan kankerpatienten in Nederland. Het IGZ bij monde van Hoofdinspecteur Wim Schellekens (foto) vindt de kwaliteit van de zorg onder de maat omdat artsen, radiotherapeuten, oncologen en ziekenhuisafdelingen onvoldoende samenwerken bij de behandeling van kankerpatiënten. Ook wordt er niet eenduidig met de kankerpatiënt gecommuniceerd waardoor deze van verschillende artsen verschillende dingen te horen krijgt.

De IGZ vindt dat medisch specialisten zich ervan bewust moeten zijn dat zij maar een schakel vormen in de totale behandeling. De Inspectie adviseert de zorgverleners met een dossier te werken. Dat vermindert de kansen op vergissingen.

De IGZ vindt dat er voor elke kankerpatiënt één persoon moet zijn die als regisseur het overzicht heeft over het gehele behandelingstraject. De patiënt moet in elke fase van zijn behandeling een persoon kunnen aanspreken. Per patiënt moet er een behandelplan zijn. Alle aspecten van de behandeling moeten terug te vinden zijn in een patiëntendossier. De IGZ wil dat de Ziekenhuizen vóór de zomer met een plan van aanpak komen.

Dr. J.J.M. (Koos) van der Hoeven van de Nederlandse Vereniging Voor Medische Oncologie vindt de kritiek 'te negatief'. Volgens hem is de wil er wel, maar is 'de praktijk nog weerbarstig' en is 'niet alles wat wenselijk is snel uitvoerbaar'. Dat moge zo zijn, maar dat is nu net waar het IGZ op wijst en vindt dat het verbetert moet worden. Niemand twijfelt aan de goede wil van de behandelaars, ook het IGZ niet, maar het gaat om de organisatie en het beleid dat een bedreiging vormt voor de kwaliteit van de zorg.

Edwin ten Winkel
Plaats op NuJij Voeg dit artikel toe aan MSN Reporter Voeg toe aan Blig

Geen opmerkingen:

Een reactie posten