dinsdag 10 maart 2009

Meer toezicht op Medisch Specialisten

rien MeijerinkDe Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) vindt dat ziekenhuisdirecties  meer te zeggen moeten krijgen over medische specialisten.  Aan de raden van toezicht, die de directies controleren, moeten meer eisen worden gesteld.

Dat zegt de raad in een rapport dat vandaag wordt gepresenteerd.

De raad vindt voorts dat patiënten die de dupe zijn van falend ziekenhuisbestuur, meer mogelijkheden moeten krijgen om hun recht te halen.

De RVZ, bij monde van voorzitter Rien Meijerink (foto), pleit dan ook voor de komst van een Publieke Kamer, vergelijkbaar met een Ondernemingskamer, waar patiënten bij de rechter kunnen aankloppen voor steun.

Volgens de RVZ hebben medisch specialisten te veel macht binnen het ziekenhuis. Specialisten controleren via eigen commissies elkaars functioneren, maar de ziekenhuisdirectie krijgt vaak geen inzicht in de rapportages.

Meijerink wil dat artsen gedwongen moeten kunnen worden de rapportages af te staan aan de leiding van het ziekenhuis. Die moet dan kunnen optreden tegen dokters die slecht werk leveren.

Ook vindt Meijerink dat leden van raden van toezicht hun werk te vrijblijvend op vatten. Vaak zien zij hun lidmaatschap  te veel als een erebaantje, terwijl het  wel degelijk een belangrijke taak is om de leiding van het ziekenhuis te controleren.

De RVZ wil dat de raden van toezicht uit maximaal zes personen bestaan, en een mix vormen van relevante kennis en kunde. Er zouden ten minste  een jurist, een econoom en een zorgdeskundige in deel moeten nemen.

Een goed initiatief. Er dient openheid van zaken te komen in de fouten die in de medische wereld voorkomen. Dat komt uiteindelijk ten goede aan de kwaliteit van de medische zorg.

Edwin ten Winkel
Plaats op NuJij Voeg dit artikel toe aan MSN Reporter Voeg toe aan Blig

Geen opmerkingen:

Een reactie posten