dinsdag 17 maart 2009

Hoop voor uitbehandelde kankerpatienten

Vandaag is er op initiatief van het Koningin Wilhelmina Fonds een speciale website opgezet waarop de in Nederland lopende experimentele kankerbehandelingsonderzoeken worden weergegeven.

De bedoeling is dat kankerpatiƫnten die met de reguliere therapie uitbehandeld zijn, op deze site kunnen kijken of zij mogelijk mee kunnen doen aan onderzoek met nog experimentele geneesmiddelen.

Dat is een goede zaak, voor uitbehandelde patienten is er niet veel hoop en gewoonlijk zijn zij zelf bereid een therapie te proberen die –ook al is de werkzaamheid en veiligheid nog niet volledig bewezen- in ieder geval hoop geeft.

Uiteindelijk blijft het echter de arts die het klinisch onderzoek leidt die beslist of de patient in aanmerking komt. Ook dat is begrijpelijk omdat voor het aantonen van werkzaamheid en veiligheid van een geneesmiddel in klinisch onderzoek strenge toelatingscriteria gelden. Als daar mee de hand wordt gelicht, valt het onderzoek in duigen en daarmee ook de eventuele beschikbaarheid van het nieuwe middel op de markt.

Edwin ten Winkel

Plaats op NuJij Voeg dit artikel toe aan MSN Reporter Voeg toe aan Blig

1 opmerking: