maandag 30 maart 2009

Patienten mogen niet tegen betaling voordringen

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft vastgesteld dat ziekenhuizen en andere zgn 'zorgaanbieders’ patiënten niet in ruil voor geld eerder mogen behandelen. Volgens de zorgautoriteit is dit in strijd met de Wet marktordening gezondheidszorg.

Eind vorig jaar bleek dat het Kennemer Gasthuis in Haarlem patiënten tegen betaling hoger op de wachtlijst plaatste. Die constructie kwam tot stand na bemiddeling van Quality Medical Services, een professionele zorgbemiddelaar.

'De NZa heeft het betrokken ziekenhuis en het bemiddelingsbureau op de constructie aangesproken en hen verzocht deze werkwijze te stoppen. Of betaalde zorg in de toekomst wel wenselijk is, is volgens de zorgautoriteit aan de minister van Volksgezondheid.

Minister Ab Klink (Volksgezondheid) stelt in antwoord op Kamervragen maandag dat hij "geen reden ziet af te wijken van de huidige werkwijze, waarbij de NZa erop toeziet dat de Wet marktordening gezondheidszorg wordt nageleefd''.

In het geval dat de NZa onderzocht, kreeg het ziekenhuis in ruil voor een snellere behandeling van de patiënt een vergoeding van maximaal 900 euro per geval. Het bemiddelingsbureau brengt dat geld vervolgens in rekening aan zijn opdrachtgever. ''Onder meer werkgevers en sportclubs.''

In het Kennemer Gasthuis waren inmiddels twee patiënten via deze constructie behandeld. Maar het bedrag was nog niet door het ziekenhuis bij het bemiddelingsbureau in rekening gebracht.

''Het ziekenhuis en het bureau overtreden de wet pas als ze zich aan de gemaakte afspraken houden en daadwerkelijk een vergoeding betalen respectievelijk in rekening brengen'', aldus de NZa.

De zorgautoriteit wijst er nog wel op dat verzekerden altijd recht hebben op zorgbemiddeling van hun verzekeraar.

Plaats op NuJij Voeg dit artikel toe aan MSN Reporter Voeg toe aan Blig

Geen opmerkingen:

Een reactie posten